De kunst van complimenteren kun je leren

Complimentjes zijn leuk om te krijgen. We doen ons best om er goed uit te zien en willen goed voor de dag komen op ons werk. We voelen ons dan namelijk gewaardeerd en geliefd. Soms vergeten we alleen om zelf complimenten te geven, terwijl anderen het net zo leuk vinden om complimenten te krijgen als wij. 

Ik denk dat het geven van complimenten belangrijk is. Je bemoedigt iemand ermee! Gevolg is dat zij een positievere kijk op zichzelf krijgen. Complimenteer je iemand juist op zijn werk of inzet voelen ze zich gewaardeerd. Ook hiervoor geldt dat mensen zich positiever voelen. Bovendien wordt de sfeer tussen mensen en in bedrijven beter en positiever naarmate er meer complimentjes worden gegeven! Het is ontzettend leuk om daar aan bij te dragen!

 

Complimentjes uitdelen is gelukkig niet het moeilijkste wat er bestaat, maar er zijn wel een aantal do’s-and-don’ts. 

Do:

  1. Meen je compliment oprecht. Mensen hebben het meteen door wanneer je liegt, dus haal het niet in je hoofd een fake complimentje te geven. Niets is zo vervelend als een niet-gemeend compliment krijgen. Dan lijkt het namelijk net alsof je iemand belachelijk maakt.
  2. Laat non-verbaal blijken dat je de ander oprecht waardeert. Geef je compliment met een blij gezicht en/of vriendelijk knikje. Anders spreken je woorden en je gezicht elkaar nogal tegen.
  3. Vermeld je compliment niet expliciet, maar breng je waardering subtiel naar voren. Leg je complimentje er niet te dik op.  
  4. Neem tijd voor je compliment. In plaats van haastig in het voorbij gaan op te merken dat iemand zijn speech goed was, kan je er beter even een mini-gesprek van maken. Je komt dan geïnteresseerder en bovenal eerlijker over.

Don’t:

  1. Complimenteer mensen niet teveel. Wanneer je bij iedereen opmerkt dat hun kapsel leuk zit en iedere dag je collega erop wijst dat haar outfit geweldig is komt het heel nep over. Je geloofwaardigheid valt dan weg. Wees dus niet te enthousiast met je complimenten, maar geef ze alleen wanneer je het echt oprecht meent.
  2. Gebruik niet altijd standaard zinnen. Meeste mensen merken hetzelfde op ‚Dat optreden was leuk!’, ‚Je haar zit leuk.’ ‚Wat een leuke vaas!’ etc. Varieer in je zinnen. Dus niet, ‚Wat een leuke outfit’, maar ‚Wat een fleurige jurk heb je vandaag aan!’. Mensen merken dat je hun daden en/of uiterlijk echt hebt opgemerkt, doordat je een detail opmerkt. 

Complimenten laten anderen zien dat je hen waardeert. Je laat zien dat je hun inspanningen opmerkt en bovenal dat je blij bent met die inspanningen. Let wel goed op dat je eerlijk bent wanneer je een compliment geeft. Wanneer je een compliment geeft vanuit je oprechte gevoel gaan alle regels die hierboven opgesomd zijn vaak vanzelf. Mensen voelen het namelijk aan wanneer je iets echt meent. 

 

Probeer vandaag eens wat meer complimentjes te geven aan je vrouw, je kinderen, vrienden en collega's! Jouw oprechte compliment zal een glimlach op hun gezicht toveren! 

 

Geschreven door: Shehera Vega Sánchez (CIP)

De kunst van complimenteren kun je leren

 
  • laatste tweets
  • aanmeldformulier
    aanmeldformulier